Choroby tarczycy
Najczęstsze schorzenia związane z tarczycą to te, z którymi związana jest nieprawidłowa produkcja hormonów tarczycy – niedoczynność tarczycy i nadczynność tarczycy. Niedoczynność tarczycy polega na niedostatecznej produkcji hormonów przez tarczycę, natomiast jej nadczynność odwrotnie – polega na nadmiernej produkcji hormonów. Najczęstszą przyczyną niedoczynności tarczycy jest choroba Hashimoto, czyli przewlekłe autoimmunologiczne zapalenie tarczycy, w przebiegu którego układ odpornościowy produkuje przeciwciała, które niszczą komórki tarczycy, co powoduje w konsekwencji zbyt małą produkcję hormonów tarczycy i jej niedoczynność.
Leczenie schorzeń tarczycy polega przede wszystkim na farmakoterapii. Jednakże istnieje szereg składników mineralnych czy witamin, które warunkują jej prawidłowe działanie. Biorą one udział w przemianach enzymatycznych, które są niezbędne w produkcji hormonów tarczycowych. Należą do nich m.in.: jod, żelazo, selen i cynk Jadłospis osoby chorującej na niedoczynność tarczycy powinien być więc skomponowany w taki sposób, by dostarczał produktów żywnościowych będących źródłem tych składników mineralnych. Dodatkowo choroby tarczycy, a przed wszystkim niedoczynność tarczycy spowalnia tempo podstawowej przemiany materii aż o 30%, dlatego trzeba na nowo obliczyć zapotrzebowanie kaloryczne, ponieważ dotychczasowe nawyki żywieniowe mogą skutkować zwiększeniem masy ciała. Wielu pacjentów tyjąc zmniejsza ilość spożywanego pokarmu, co skutkuje zmniejszeniem aktywności tarczycy, a tym samym jeszcze większe spowolnienie metabolizmu. Powstaje tym samym sytuacja określana jako „tycie z powietrza”. Dlatego też odpowiednio zbilansowana dieta jest niezbędnym czynnikiem efektywnego leczenia farmakologicznego.